Mikrolärande
Vad är Mikrolärande?
Mikrolärande, eller ”microlearning” och ”bite-size” på engelska, innebär att lärandet delas upp i flera kortare bitar. I stället för att gå en stor kurs på flera timmar får du lärandet i små kortare bitar. Något som sägs vara mer effektivt då det är lättare att ta till sig lärande i kortare portioner jämfört med en kurs på flera timmar i sträck.
Ett exempel på mikrolärande är när lärande delas upp i flera kortare filmer. Ett exempel är MeritGO som vi skapat som består av närmare 300 korta filmer. Mikrolärande kan också vara textbaserat. Vilket format lärandet görs i spelar ingen roll så länge det är kort, koncist och relevant. Mikrolärande har en massa fördelar!
Hur används mikrolärande i grupper?
Varje film i MeritGO möter vanligen en konkret fråga som är rimlig att ställa sig för en ekonom. T.ex. hur beräknas soliditet? Flera filmer i en serie är upplagda så att de besvarar en större fråga. T.ex. hur gör man ett bokslut? Genom att filmerna utgör moduler blir det möjligt att skapa spellistor som matchar olika kompetensbehov. Det är mycket användbart för att nyttja mikrolärande i grupper.
MeritGO är plattformen för mikrolärande inom affärsområdet Learning. Vi erbjuder stöd för grupper med att identifiera kompetensbehov – vad behöver ni kunna nästa år i er grupp? Och var står ni nu? Utifrån det kan vi skapa förslag till vilka filmer ni i gruppen bör se – en spellista. Vi skapar en struktur med anvisningar, Quiz, uppgifter etc för att bidra till att det blir en lärande process i den takt ni själva ser att ni vill ha. Vid behov kommer en kursledare till er – fysiskt eller via ett webbinarium. Då kan vi bearbeta de specifika frågor som uppstått under förstudierna med filmerna.
Vad är Blended Learning?
Lärande på egen hand och delvis med kursledare kallas ofta Blended Learning. Den pedagogiska metoden Flipped Classroom innebär för oss att deltagare först ser filmer för att få en grund, och därefter är det lämpligt att träffa en lärare.
En stor fördel med mikrolärande i grupp är det skapas en gruppdynamik som stödjer ett lärande samtal på arbetsplatsen. Samtalet i sig ger betydande effekter på lärandet. Att det sedan är synnerligen kostnadseffektivt i förhållande till traditionell kursverksamhet gör det hela än bättre. Ytterligare en fördel för både medarbetare och arbetsgivare är att lärandet kan hanteras på små stunder som t.ex. på väg till jobbet. Det går att få in i vardagen.